Basic Cake RecipeBasis Taart Recept (Biscuit Taartbodem)

By | April 30, 2011

At the special request of my friend over at Furry Fury Nail Art I will post the recipe I use as the base of all my cakes. This recipe is great because it is easy, doesn’t have a huge ingredient list and the cake is very light. Because the cake is so airy and light, you can put whatever heavy filling in there you like and cover it in buttercream and marzipan after that. I got this recipe from http://www.deleukstetaarten.nl/ where it was posted by Evelien. This is a great site with a ton of recipes and a very active forum (dutch only though).

Required materials:

This will turn into tasty cake like magic!

  • 1 egg
  • 30 grams caster sugar
  • 30 grams of plain flour
  • Salt
  • Baking pan in the size of your choice
  • Baking paper
  • Non-stick baking spray
  • Mixer

Method:

The amount of eggs, flour and sugar depends on the size of your baking pan. A rule of thumb here is that a round baking pan of 24 cm needs about 5 eggs, 150 grams of sugar and 150 grams of flour. If you have a different size, just calculate the amount of eggs by filling it with water: one egg for each 500 ml.

Let’s get started! Before preparing everything else, put some hot water in a bowl and put your eggs in that so they can warm up a bit. Prepare the baking pan by spraying it with non-stick baking spray (on the interior ^^). I like to follow that up by putting some baking paper on top of that and even more spray on the paper, because I really want to make sure that it doesn’t get damaged when I take it out after it’s done. Preheat your oven at 180 degrees Celsius.

Ready to fill!

Put the eggs, sugar and a pinch of salt in a bowl and mix it, mix it good. Mix it for at least 10 minutes on the warp speed setting ;).

In the mix!

After mixing it should look almost white and extremely fluffy, sort of like whipped cream… Mmm, whipped cream!

Looks legit!

After mixing, slowly add the flour in small parts. You should probably sift this, but I never do this (living on the edge!). Don’t use a mixer at this point, just use something like a spatula to fold it in there.

Spatulaterrific!

Put the mixture in your prepared baking pan and shove it in the preheated oven.

Ready to bake

The baking time depends on how many eggs you used:

  • 2/3 eggs: 30 minutes
  • 3-6 eggs: 40 minutes
  • 7-10 eggs: 50 minutes

If it looks done before the end of the baking time, you can poke it with a stick. I mean, just gently poke it with a wooden skewer in the center, if it comes out dry, the cake is done ^^. Get it it out of the oven and let it cool for a bit. If the baking pan is cold, take it out and let it cool some more.

Almost burnt it, oops!

Cakes are easiest to process a day after baking, so after it’s completely cold, put it in a plastic bag and wait for it. Pro tip: before you start decorating, the bottom of the cake is always smoother than the top, so turn it upside down! You can then slice it once or twice to fill with whatever filling you prefer. Cover it with buttercream and roll out some marzipan to cover the cake. All your base cake are belong to us!

Ready to decorate!

What, no pictures? Pics or it didn’t happen right? I’ll make some for you the next time I bake one ^^ I made some pictures for you while I was baking the Triforce cake, enjoy!

U vraagt wij draaien! Zo gaat dat hier bij GameCakes.nl ;) Op speciaal verzoek van mijn vriendin van Furry Fury Nail Art zal ik het basisrecept posten dat ik gebruik voor al mijn taarten. Dit is echt een fantastisch recept, omdat het makkelijk is, er maar een paar ingrediënten nodig zijn en omdat de taart erg licht wordt. Dit lichte zorgt ervoor dat je hem lekker dik kunt vullen met allerlei tastyness en dan nog eens afsmeren met botercreme en bedekken met marsepein. Ik heb dit recept van http://www.deleukstetaarten.nl/ waar het werd gepost door Evelien. Dit is een geweldige site met superveel recepten, tips en een zeer actief forum.

Benodigdheden:

Dit wordt straks een tasty cake like magic!

  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • Zout
  • Springvorm of andere bakvorm
  • Bakpapier
  • Anti-aanbak spray
  • Mixer

Werkwijze:

Het aantal eieren, suiker en bloem hangt af van de grote van je vorm. Een vuistregel is dat je voor een ronde vorm van 24 cm 5 eieren, 150 gram suiker en 150 gram bloem nodig hebt. Als je een andere maat hebt, kun je het aantal eieren zelf berekenen met de volgende tip: voor elke 500 ml water die er in je bakvorm past gebruik je één ei.

We gaan ervoor! Voor je ook maar iets anders doet, doe wat heet water in een schaal en de eieren hierin. Zo kunnen ze lekker opwarmen voordat we beginnen. Bereid de bakvorm voor door hem van binnen met een laagje bakspray te sprayen. Ik doe er dan graag bakpapier in, gevolgd door nog een laagje spray. Zo weet ik zeker dat ik de taart niet beschadig met het uit de vorm halen als hij klaar is. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.

Klaar om te vullen!

Doe de eieren, suiker en een snufje zout in een kom en begin te mixen. Doe dit tenminste 10 minuten op maximale snelheid (warpspeed).

In de mix!

Na het mixen moet het er lekker wit en fluffy uit zien, een beetje zoals slagroom. Mmm, slagroom!

Looks legit!

Voeg na het mixen de bloem toe in kleine delen. Je kunt dit het beste zeven, maar dat doe ik echt nooit (living on the edge!). Gebruik hier geen mixer bij, maar gebruik een spatel om de bloem door het beslag te vouwen.

Spatulaterrific!

Doe het geheel in je voorbereide bakvorm en zet hem in de voorverwarmde oven.

Ready to bake

De baktijd hangt af van hoeveel eieren je hebt gebruikt:

  • 2/3 eieren: 30 minuten
  • 3-6 eieren: 40 minuten
  • 7-10 eieren: 50 minuten

Als de taart er al klaar uitziet voor het einde van de baktijd, kun je hem poken met een stick. Gebruik een satéprikker om hem in het midden te prikken, als deze er droog uitkomt is hij gaar. Haal hem dan uit de oven en laat hem een tijdje afkoelen. Als de bakvorm koud is, kun je de taart eruit halen en deze nog meer laten afkoelen.

Bijna verbrand, oops!

Taartbodems zijn het makkelijkst te verwerken de dag na het bakken, dus nadat hij volledig is afgekoeld kun je hem in een plastic zak stoppen en wait for it. Pro tip: de onderkant van een cake is altijd gladder dan de bovenkant, dus decoreer hem ondersteboven! Je kunt dan de cake één of twee keer doorsnijden en vullen met wat je maar wilt. Hierna afsmeren met botercreme en dan bedekken met uitgerolde marsepein. All your base cake are belong to us!

Klaar voor decoratie!

Geen foto’s? Ik zal er wat voor jullie maken de volgende keer dat ik taart bak ^^ Ik heb wat foto’s gemaakt tijdens het bakken van de Triforce cake, enjoy!


18 Comments

furryfurynailart on May 1, 2011 at 8:04 pm.

Thanks :D will try it XO

Noeska on May 1, 2011 at 8:11 pm.

Cool! Let me know (or taste) how that goes ^^

Rain on September 13, 2011 at 4:34 pm.

Hoi, ik was aan het googlen op z’n engels naar een angry birds recept, en dan kom ik toch weer op een nederlandse site! Echt super bedankt! Ik ga de taart & de angry bird marsepein uitproberen! X

Noeska on September 13, 2011 at 4:39 pm.

Bedankt! Ik hoop dat je er wat aan hebt ^^ Laat me weten als iets onduidelijk is :) x

Olga on April 29, 2012 at 10:52 am.

Hi Noeska! I’ve been meaning to try this out but actually Jetze made this cake recipe for me for Valentine’s day ^^ And it was delicious!!! Thanks again :)))

Noeska on May 6, 2012 at 9:02 am.

Thanks, Olga! Jetze sent me the photos of your cake, it looked amazing!

aarti on May 17, 2012 at 2:13 pm.

Hallo Noeska,

Wat voor blom gebruik je; met of zonder rijsmiddel (bakpoeder of gist).

Groet,
Aarti

Noeska on May 17, 2012 at 2:16 pm.

Hoi Aarti,

Ik gebruik gewone bloem, dus zonder rijsmiddel. Veel succes!

groetjes,
Noeska

Rob on October 6, 2012 at 3:51 pm.

klopt deze (24 cm) verhouding wel of word het dan een zeer luchtige cake?

Noeska on October 6, 2012 at 5:53 pm.

Hoi Rob,
Het klopt dat je voor een ronde vorm van 24 cm 5 eieren, 150 gram suiker en 150 gram bloem nodig hebt. Biscuit is ook een zeer luchtig type cake, het is namelijk de bedoeling dat je hem ergens mee vult en met botercreme afsmeert. Als de cake dan ook nog eens zwaar zou zijn is het niet te eten :) Succes!

rob on July 9, 2013 at 9:26 pm.

ik heb je tip gelezen, heb het nu al meerdere keren gedaan en 9 van de 10 gelukt, de schnitte lukt nog niet, maar na een paar keer prutsen en proberen, is dat ook goed gelukt en smaakt het nog beter als de slagroom schnitte in de supermarkten. heb nu ook met dit recept 2 x een bruids-stapel taart gemaakt, wat fondant en botercrème enzo is dat een zeer leuke bezigheid. maar daarvoor snij ik de top en bodem eraf voor de mooiste resultaat, al heb ik hem wel naar eigen smaak aangepast. dank u voor de recept!

Fluppy on December 15, 2012 at 1:15 pm.

Er komen hele rare bobbeltjes boven op de taart. Mmmhm niet erg handig als je meer lagen wil maken.

Noeska on December 15, 2012 at 2:39 pm.

Hi Fluppy,

Er zijn altijd wat onregelmatigheden aan de bovenkant, daarom draai je hem op zijn kop voor het decoreren. Verder kun je met 1:1 botercreme afsmeren om hem nog gladder te maken.

Veel succes!

Maple on January 29, 2013 at 1:24 am.

I have dubbed this cake sticky cake. x3 It’s exactly what I was looking for!

At least, mine turned out delightfully sticky, like honey cakes but without the honey in them. But I do wonder: how much do your cakes rise, if at all? Mine rose a little bit, but I did bake them in two small heart tins (only needed the one egg to fill both) so I’m wondering if that might be why they didn’t rise as much as I expected them to.

Noeska on January 29, 2013 at 2:12 pm.

Hi Maple,

Thanks for trying out the recipe and letting me know how you like it :)

Since there’s no ingredient in the batter that will make it rise (like baking powder or such things) the texture and rising really depends on how fluffy you get the batter while mixing and how careful you are with folding in the flour. As you can probably see in my picture, it doesn’t rise much, but the trick is to get the batter to expand before putting into the oven by mixing it on high for at least 10 minutes.

Maple on January 30, 2013 at 4:03 am.

Wow, thanks for replying so fast!

That makes sense. I don’t think I’ve baked many cakes without rising agents, so I wasn’t really sure what to expect. I may mix the batter a little logner next time I make this cake to see if there’s a difference. Or at least time it this time, since I totally forgot to last time, haha.

Sandra on May 2, 2013 at 8:47 am.

Wordt de taart wel hoog genoeg om hem te vullen. Ben nu taarten aan het bakken. Maar mijn taarten worden langena niet hoog genoeg..

Alvast bedankt!!

Noeska on May 2, 2013 at 9:02 am.

Beste Sandra,

Ik kan de taarten vaak met 2 tot 3 lagen vullen. Omdat er geen rijsmiddel in het recept zit is het wel van belang de eieren en suiker echt 10 minuten of langer op de hoogste stand op te kloppen. Hierna heel voorzichtig de bloem erdoor vouwen en dan is de taart zo hoog mogelijk. Als je heel zeker wilt zijn kun je eventueel meer beslag maken dan de vorm nodig heeft. Tijdens het bakken komt de taart niet veel omhoog, dus het is echt zaak om het volume voor het bakken te maken.

Een andere tip voor hogere taarten is de springvorm als het ware een beetje te verhogen met stroken bakpapier zoals je ook in mijn foto ziet.

Veel succes!
Noeska

Leave Your Comment