Angry Birds Marzipan tutorial: how to make the Red BirdAngry Birds marsepein tutorial: hoe maak je de Red Bird

By | April 28, 2011

Always wanted to make the Angry Birds Red Bird out of marzipan? Well this is your lucky day then: I am posting a tutorial just for you! In 10 simple steps, you will be the proud owner of your very own marzipan Red Bird. And of course feel free to ask me stuff or show off your work in the comments section.

Angry Birds Red Bird

Required materials:

 • Red marzipan*
 • White marzipan*
 • Black marzipan*
 • Yellow marzipan*
 • A knife
 • A toothpick

*: You can replace the marzipan by fondant or even marshmallow fondant if you feel like it.

Step 1: Start off with the red marzipan. Knead it until it’s nice and workable. Use your hands to form a ball in the preferred size of your red bird. You can also decide to make one of those bad ass huge red birds of course.


Step 2: It’s time to make the two cute feathers on top of his head. Roll two small worms and flatten them. Make them smaller on one side with your fingers until you get a feather type shape.

Step 3: Attach the two feathers to the top of his head (the small part to the front of his face (since it’s a ball up until this step, you get to chose what will be the front)). Attach the one in the back first, use a toothpick if you like for placement, and then add the second one in front overlapping the first.

Step 4: Angry red birds always have a cute white belly. Roll a small ball of white marzipan and flatten it to a really flat circle using your fingers. Wrap this around the bottom-front part of your red bird.

Step 5: It’s tail-making time! Using some black marzipan, roll out a small worm and cut it in three parts. Make sure one end is cut off bluntly and roll the other end to a smooth point. Attach the three smooth points together using your fingers.

Step 6: Attach the tail to the back of your bird using a toothpick to gently insert it into it’s backside (aww!). You can make this step more creepy by softly whispering things like ‘Come here, little birdy!’ while doing this.

Step 7: Time to make some angry eyes. Roll two small balls of white marzipan and flatten them to disks with your hands. Roll two even more tiny balls of black marzipan and put them on top of your white disks using a toothpick. Eyebrows are an important part of what makes them look so very angry, so let’s not forget those. Roll out a small marzipan worm and cut it in two. Flatten the worms with your hands and squeeze them together on one side (this is where they go together in the middle). Attach them to the eyes. Should I have taken more pictures of this step? Probably!

Step 8: Attach the eyes, just above your white belly (on the bird, not your own belly of course). This bird is starting to look pretty pissed right about now.

Step 9: Let’s add a beak as well. Get some pretty yellow marzipan and roll it to a ball. Now, using your fingers, roll this ball into a cone. If you then cut off the tip of this cone using a knife you have one part of the beak in your hands! Do this again and attach the tiny cones together. Squeeze the beak so that it’s more pointy and attach it to the bird with the flat side (the flat side is where you cut off the cone with your knife)

Step 10: Now that your first bird is done, you probably want to make some more. This can be done by repeating steps 1-9 in a near-infinite loop. Just keep repeating until you run out of marzipan or patience! Whichever comes first (bet it’s the patience)

All done! Pro tip: Other birds can be made using techniques very similar to these. Google for some inspirational images if you want to make the other ones as well ^^

Heb jij altijd al een Red Bird uit Angry Birds willen maken van marsepein? Dan is vandaag denk ik je geluksdag, want hier is een tutorial hiervoor! In 10 simpele stappen kun jij de trotse eigenaar zijn van een marsepeinen Red Bird. Als je vragen, opmerkingen of resultaten hebt, aarzel dan niet om deze in de comments sectie uit de doeken te doen ;)

Angry Birds Red Bird

Benodigdheden:

 • Rode marsepein*
 • Zwarte marsepein*
 • Witte marsepein*
 • Gele marsepein*
 • Een keukenmesje
 • Een tandenstoker

*: Je kunt hiervoor ook (marshmallow) fondant gebruiken als je daartoe geneigd bent.

Stap 1: Pak een stuk rode marsepein. Kneed het door tot het goed werkbaar is. Gebruik nu je handen om een bal te rollen zo groot als je je red bird wil hebben. Het is natuurlijk ook mogelijk om zo’n megagrote red bird te maken als je daar zin in hebt.


Stap 2: Tijd om de 2 schattige veertjes te maken voor bovenop zijn hoofd. Roll twee kleine wormpjes en maak ze plat met je vingers. Maak ze aan een uiteinde smaller zodat je echt een veervorm erin krijgt.

Stap 3: Bevestig de twee veertjes boven op zijn hoofd (met het smalle deel naar voren (gezien het een bal is tot deze stap, mag je zelf kiezen wat de voorkant wordt)).  Bevestig eerst de achterste, als nodig met een tandenstoker, en zet dan de tweede voorste veer tegen de eerste aan.

Stap 4: Boze rode vogels hebben meestal een wit buikje (blijkbaar). Rol een klein balletje marsepein en maak het plat met je vingers tot een plat schijfje. Wikkel het buikje om het onderste deel van je bird aan de voorkant.

Stap 5: Tijd voor een staartje! Pak wat zwarte marsepein en rol een klein wormpje. Snij dit wormpje in 3 stukken. Zorg dat deze stukjes een recht uiteinde hebben en rol het andere uiteinde tot een kleine punt. Bevestig de 3 smalle delen aan elkaar met je vingers.

Stap 6: Bevestig het staartje aan de achterkant van je bird. Maak gebruik van een tandenstoker om zachtjes de staart in zijn achterste te schuiven (aww!). Je kunt deze stap creepier maken door er zacht dingen bij te fluisteren als ‘Kom jij maar eens hier, klein vogeltje!’ terwijl je dit doet.

Stap 7: Tijd voor wat boze oogjes! Rol twee kleine balletjes witte marsepein en maak ze plat met je handen. Rol twee nog veel kleinere balletjes zware marsepein en plaats deze bovenop je witte schijfjes als pupillen met een tandenstoker. Wenkbrauwen zijn een belangrijk onderdeel van wat een angry bird boos laat kijken, dus laten we die niet vergeten! Rol een klein zwart marsepein rolletje en snij het in tweeen. Maak de rolletjes plat en knijp ze samen aan een kant (dit is waar ze straks bij elkaar komen in het midden). Maak ze vast in aan de ogen. Had ik meer foto’s moeten maken bij deze stap? Waarschijnlijk wel!

Stap 8: Bevestig de ogen, net boven je witte buikje (die van je bird, niet van jezelf natuurlijk). Deze bird begint er best wel boos uit te zien nu!

Stap 9: Nu nog een snaveltje. Pak wat mooie gele marsepein en rol een balletje. Gebruik je vingers om hier een punt aan te rollen. Snij deze punt af met een mesje, en je halve snavel is af. Doe dit nog een keer en voeg de twee punten samen. Knijp de snavel in vorm zodat hij wat meer puntig wordt en bevestig hem aan je vogel met de platte kant (dit is waar je de puntjes hebt afgesneden met je mes)

Stap 10: Nu de eerste vogel over de dam is, kunnen er meer volgen. Dit kun je doen door stap 1-9 eindeloos te herhalen, totdat je marsepein of geduld op is (ik vermoed dat je geduld sneller op is dan je marsepein).

Hop! Helemaal klaar! Pro tip: Je kunt andere birds ook vrij gemakkelijk maken met soortgelijke technieken. Google wat inspiratie en voorbeelden bij elkaar en probeer het gewoon uit ^^


11 Comments

kunde on April 29, 2011 at 11:55 pm.

Lots of beneficial reading here, many thanks! I had been researching on yahoo when I uncovered your post, I’m going to add your feed to Google Reader, I look forward to much more from you.

Noeska on April 30, 2011 at 7:09 pm.

Why thank you ^^

daigoumee on May 4, 2011 at 7:03 am.

this post is very usefull thx!

jan on May 11, 2011 at 6:38 pm.

wow, thats an amezing cooking trick! NICE!

Noeska on May 11, 2011 at 7:11 pm.

Thx Jan! I hope you enjoyed it and that it is useful for you ^^

kelly on February 29, 2012 at 5:24 am.

How do you get marzipan in such a white color?

Noeska on February 29, 2012 at 6:06 am.

Hi, you can either buy marzipan that’s colored white, use white food coloring on natural marzipan (but I hear you’ll need a lot of that, so it’s probably not the best option) or buy white fondant (cheapest option). Good luck!

Maddy on April 18, 2012 at 3:27 am.

I love that you made it with marzipan – yum! I just made an Angry Birds cake with fondant! Check it out :)
http://littlelionbakedgoods.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/03/Photo-on-2012-02-13-at-14.11.jpg

Noeska on April 28, 2012 at 8:44 pm.

Thx! Yours looks very tasty too ^^

Leave Your Comment